Fürdőtúra - 2006. június 11.

Megjött a jó idő és a Fürdőtúra időpontja vészesen közeleg! Elő a túrafelszerelést és a fürdőrucit, aztán irány a Balaton június 11-én! Egy kis kedvcsináló írást csináltam, minél többen látogassanak el a magyar tenger partjára egy jó kis túrára.
Őszinte leszek: május 4-ig még konkrét útvonalunk nem volt, csak részletekben jártuk be tavaly az útvonalat. Akkor azt mondtam, hogy az útvonal nem nagy szám, igazából a Balaton és a fürdőhelyek teszik érdekessé az utat. A május eleji bejáráson, ahol végigmentünk a 30 km-en, aztán más megvilágításba került a túra. Nagyon szép és vadregényes túráról van szó! Már az elején a feketefenyő-erdő előtt csodálkozva álltunk meg. Ragyogó napsütés közepette alig szűrődött be fény a fenyvesbe. Már ez meghozza a kedvet a túrához. Aztán a kehidai Deák-kúria is, ami 2003-ban az év múzeuma lett. Csodaszép épület, benne Deák Ferenc életéről szóló kiállítás. Érdemes a túrán az időnket úgy beosztani, hogy 10 óra után érjünk Kehidára, mert akkor nyit csak a kúria. 400 Ft-ért pedig igazán kapunk egy szép bemutatót.
Nem beszéltem akkor még a fürdőkről sem. Hévíz és Kehida, valamint Zalacsány tava is csodálnivaló. Nemesbükön a völgyhidat emelném ki, Egregyen pedig az Árpád-kori templomot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a cserszegtomaji vidékre. Befejezésképp a keszthelyi Festetics-kastély csodás épülete és udvara zárja a látnivalókban gazdag napot.
Reméljük, sokaknak megjött a kedvük a Fürdőtúrához, ami egy igazi kikapcsolódást nyújthat a vizeket kedvelőknek!
A túrakedvelőknek ajánljuk, hogy szombaton az Olajos körutat is járják be, majd igyekezzenek át Keszthelyre, ahol egy kempingben szállhatnak meg velünk együtt (remélem, ez nem volt riasztó)!

Fürdőtúra 30

Útvonal: Zalacsány - György-tető - Feketefenyő-erdő - Kerek-domb - Kehida, Deák-kúria - Kehida, termálfürdő - Kustány - Öreg-hegy - Nemesbük - Felső-hegy, lovarda - Egregy, Árpádkori templom - Hévízi-tó - Keszthely, Festetics kastély - Keszthely, Keszthely Kemping és Üdülőfalu (Entz Géza sétány)

 • Táv: 28,4 km
 • Szintemelkedés: 550 m
 • Indulási idő: 7.00 - 9.00
 • Szintidő: 8 óra

Rajt: Zalacsány, Tó büfé
Cél: Keszthely Kemping és Üdülőfalu (Entz Géza sétány)
Nevezési díj: 600 Ft/fő
Szolgáltatások: oklevél, kitűző, ital, szendvics, édesség, csomagszállítás a célba, szállás a rajtnál, szállás a célnál, sátrazás a rajtnál, sátrazás a célnál, ivóvíz a rajtnál, ivóvíz a célnál, mosdási lehetőség a rajtnál, mosdási lehetőség a célnál

Fürdőtúra 20

Útvonal: Kehida, termálfürdő - Kustány - Öreg-hegy - Nemesbük - Felső-hegy, lovarda - Egregy, Árpádkori templom - Hévízi-tó - Keszthely, Festetics kastély - Keszthely, Keszthely Kemping és Üdülőfalu (Entz Géza sétány)

 • Táv: 18,2 km
 • Szintemelkedés: 300 m
 • Indulási idő: 9.00 - 11.30
 • Szintidő: 6 óra

Rajt: Kehida, Termálfürdő bejárata előtt
Cél: Keszthely Kemping és Üdülőfalu (Entz Géza sétány)
Nevezési díj: 500 Ft/fő
Szolgáltatások: oklevél, kitűző, ital, szendvics, édesség, csomagszállítás a célba, szállás a rajtnál, szállás a célnál, sátrazás a rajtnál, sátrazás a célnál, ivóvíz a rajtnál, ivóvíz a célnál, mosdási lehetőség a rajtnál, mosdási lehetőség a célnál

Fürdőtúra 10

Útvonal: Zalacsány - György-tető - Feketefenyő-erdő - Kerek-domb - Kehida, Deák-kúria - Kehida, termálfürdő

 • Táv: 10,2 km
 • Szintemelkedés: 250 m
 • Indulási idő: 7.00 - 10.00
 • Szintidő: 4 óra

Rajt: Zalacsány, Tó büfé
Cél: Kehida, Termálfürdő bejárata előtt
Nevezési díj: 400 Ft/fő
Szolgáltatások: oklevél, kitűző, ital, édesség, csomagszállítás a célba, szállás a rajtnál, szállás a célnál, sátrazás a rajtnál, sátrazás a célnál, ivóvíz a rajtnál, ivóvíz a célnál, mosdási lehetőség a rajtnál, mosdási lehetőség a célnál

Minden távhoz: Menetrendek az egyesület honlapján találhatók. Magyar Turista kártyával 100 Ft kedvezmény a nevezési díjból. A Zalacsányi-tó a Keszthely - Zalaegerszeg főútvonal mentén található. Kehida Termált gyalogosan Zalacsányból is meg lehet közelíteni kijelölt gyalogúton (3km). Így a 10km céljából a zalacsányi rajt és a 20km-es rajt, Kehida Zalacsányból könnyed sétával elérhető. A Zalacsányi Tó büfé a tó partján fekszik, ahol parkoló is van és 20 óráig lehet a tóban fürdeni.
Térkép: a Balaton és környéke turistatérképe.

Aki a túrán elvállalja a seprű szerepét, tehát utolsóként indulva leszedi az útvonalat jelző szalagokat, díjmentesen indulhat és dupla szolgáltatásokat kap! Érdeklődni a rendezőknél a túra előtti napokban!
Kiegészítés: Kehidán lehetőség van megtekinteni a Deák-kúriát 10 órától belépő ellenében. A gyönyörű épület 2003-ban az év múzeuma lett!

Szállás: A túra előtt és után: az alvóhely a Keszthely Kemping és Üdülőfaluban lesz (Entz Géza sétány), díja: 600 Ft/fő/éj. Ügyintéző: Radó Péter.